مسچی، تارخ و مصطفوی تجلیل شدند

به گزارش خبرنگار سینمایی فارس، مراسم نکوداشت شانزدهمین جشن سینمای ایران شامگاه روز گذشته چهارشنبه 19 شهریورماه در تالار سیف الله داد خانه سینما با حضور هنرمندان برگزار شد.

در ابتدای این مراسم کلیپ «آمده‌ام شاه پناهم بده» زینت‌بخش شانزدهمین جشن سینمای ایران شد.

محمد بزرگ‌نیا دبیر شانزدهمین جشن سینمای ایران گفت: خیلی خوش آمدید ببخشید که ساده و کوچک است به لطف خدا امشب به آخرین مجلس رسیدیم. پیش از این جشن فیلم کوتاه، عکاسان و مستند برگزار شده بود.

وی افزود: فارغ از دوستی حرف و حدیث‌هایی هم در مورد داوری وجود دارد که معمولاً در هر جشنواره‌ای به وجود می‌آید.

بزرگ نیا با اشاره به مشکلات برگزاری این جشن خاطرنشان کرد: سقف سالن شکم کرده بود و امکان داشت فاجعه‌ای آفریده شود کارشناسان معماری که برای بازیگری آمدند اذعان داشتند که هر کسی که پی این ساختمان را ریخته انصافاً کم نگذاشته است و سقف این خانه هیچ وقت ریختنی نیست.

* اهدای نشان سیف الله داد به مدیری که در راستای بازسازی سینماهای کشور کوشید

در بخش اول آئین تجلیل از مجید مسچی مدیر موسسه سینما شهر محمود کلاری مدیر فیلمبرداری سینمای ایران روی سن حاضر شد و به بیان خاطرات سالهای دور پرداخت و گفت: من الان از سر فیلم‌برداری می‌آیم. افتخار خیلی بزرگی به من داده شده تا در بزرگداشت یک مرد بزرگ حضور داشته باشم دیروز که اخبار را دیدم از خانه سینما خواستم که آیا می‌شود من هم به این جشن بیایم، من مهندس مسچی را سال‌ها است که می‌شناسم و سالها در واحد عکاسی تلویزیون زیر دست ایشان کار کردم. روزگاری که با ایشان کار می‌کردیم به علت جثه کوچک ایشان را به او لقب بزرگ مرد کوچک را داده بودیم.

وی افزود: من عکاسی و فیلم‌برداری را به اندازه مجید مسچی که تمامی مسائل فنی را بداند سراغ ندارم. نمونه‌ترین مدیری است که من می‌شناسم. مسچی سال 60 از تمام عکاسان صاحب‌نام دعوت کرد و بهترین اسلایدها برای پخش تلویزیون جمع شد و همزمان تمام عکس‌های انقلاب جمع‌آوری شد، آرشیوی که تلویزیون امروز دارد مدیون دانایی مدیریت مسچی در آن زمان است.

در ادامه این مراسم محمدمهدی عسگرپور مدیرعامل خانه سینما عنوان کرد: باعث افتخار من و همه اعضای هیئت مدیره است که امشب شاهد برگزاری این مراسم باشیم. جایزه‌ای که معروف شده به سیف‌الله داد هر سال به خادمین سینمای ایران اهدا می‌شود که بیشتر به لحاظ فنی و اجرایی آن مدیر است. ایشان در استفاده از بودجه بیت‌المال خیلی دقیق عمل می‌کنند حجم فعالیت‌ بی‌هیاهوی ایشان باور کردنی نیست و دو رو اطرافیان ایشان هم این حس مثبت را به همه منتقل می‌کنند.

عسگرپور تاکید کرد: امسال خدا را شکر کسی نیست که بیانیه ان‌لله بدهد و همه چیز به خیر و خوشی خواهد گذشت.

سیدفخرالدین انوار مدیر سالهای دور سازمان سینمایی طی سخنانی گفت: دیدار این دوستان و نقش آنها طی این سال‌ها یکی از لحظات لذت‌بخش زندگی من بود آدم وقتی به منظره 87 ساله گذشته نگاه می‌کند که جشن پانزدهم پس از سه سال به شانزدهم برسد موفقیت‌ خانه سینما را می‌رساند.

وی افزود: مسچی یکی از نوادر روزگار است، کسی که بسیار با تخصص است و حقیقتاً از نخبگان است ما را همیشه در ارشاد به شکل یک موجود فرهنگی می‌دیدند و یادم است که در آن زمان مدیری به من گفت برای شما حجاب چه کردید که من گفتم حجاب سینمای ما از حجاب خیابان‌ها بهتر است. سینمای ما سینمای بسیار با ارزشی است.

بنابراین گزارش، حجت الله ایوبی رئیس سازمان سینمایی نیز طی سخنانی با اشاره به خدمات مجید مسچی در موسسه سینما شهر تاکید کرد: یکی از مهم‌ترین دلایل خوشحالی امروز من این است که خانه سینما یک سال پرحادثه را گذراند. از همه زحمات و تلاش‌هایی که شما کردید بسیار خرسند هستم و خوشحالی سوم من این است که وقتی شنیدم که می‌خواهند از مسچی تقدیر کنید بسیار خوشحال شدم. کسی که مورد قبول همه در سینما است آقای مسچی است اگر در این سال‌های پرحادثه مجید مسچی نبود تکلیف سینمای ما چه بود کسی که حادثه‌ها را دید و به آرامی به کار خود ادامه می‌داد. مسچی بر سینمای کشور حق بزرگی دارند و من افتخار می‌‌کنم. چقدر خوب است که آدم‌های باسواد و با تجربه در جای مدیریت خود باقی بمانند.

در ادامه این مراسم سیدمحمد بهشتی مدیر سابق سازمان سینمایی و بنیاد سینمایی فارابی طی سخنانی گفت: آقای مسچی از همه توصیفاتی که شد بهتر است. خیلی فکر می‌کردم از روزی که پیشنهاد دادند که البته این مجلس بیایم که همه این حس‌ها چیست. فکر می‌کنم که آقای مسچی صفت هوا را فهمیده و مثل هوا است و طبعاً از کافر گرفته تا مومن همه به هوا احتیاج دارند. هر اتفاقی هم بیفتد هوا در موجودیت خود پایدار است. حقیقتا این نشانه اهل بلوغ سینمای ما است که برای مسچی بزرگداشت برگزار می‌کنند.

مجید مسچی نیز پس از دریافت نشان سیف الله داد طی سخنانی گفت: خیلی ممنون از دوستانی که تشریف آوردند تعاریفی که کردند کمی تعجب برانگیز است این جایزه ارزشمند است چون از دست اهالی سینما گرفتم و بعد اینکه این جایزه به اسم سیف‌الله داد است.

* تجلیل از سه دهه تلاش امین تارخ در سینمای ایران

بنابراین گزارش، سیمین معتمد‌آریا بازیگر سینما و تلویزیون که برای تجلیل بعدی یعنی نکوداشت امین تارخ روی سن حاضر شد عنوان کرد: من کمتر از 6 ماه است که پدرم را از دست دادم درست روزی که بعد از 6 سال ممنوعیت کار سر کار برگشتم. امشب با حضور آقایان ایوبی بهشتی حس می‌کنم که پدرم دارم. روزی در همین مکان به عنوان جوان‌ترین بازیگر به من جایزه دادند من بچه اینجا هستم و خوشحالم که سقف اینجا به راحتی نمی‌ریزد ما این سقف محکم را مدیون کسانی هستیم که به ما شرف یاد دادند، ما چیزی را نمی‌فروشیم این را معماران اینجا به ما یاد دادند که دست روی پای خودمان بگذاریم. آقای بهشتی همیشه دست بخشنده داشتند تا نادانی‌های ما را جبران کنند.

وی افزود: امین تارخ جدای از انسانیت فرزند خلف محمد کوثر است کسی که نسل امین تارخ مدیون ایشان هستند. محمد کوثر نسل آقای تارخ را با ادب آوردند من خوشحالم که دستم را کسانی می‌گیرند که به خوبی ایستادند.

همچنین محمدرضا جعفری جلوه مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی نیز گفت: حیفم می‌آید که با اینکه نوبت آقای تارخ است از آقای مسچی سخن نگویم.

وی افزود: وقتی پس از سال‌های سپری شده با ایشان در فارابی آشنا شدم رابطه اجمالی بین ما دم گرفت همان برای ما کافی بود که می‌بایست در سینمای ایران شکل می‌گرفت.

جعفری جلوه با اشاره به امین تارخ تاکید کرد: می‌توانم از امین تارخ به عنوان یک بازیگر صاحب اندیشه یاد کنم.

محمدرضا معینی عضو هیئت مدیره خانه سینما نیز عنوان کرد: خدا را شکر که کمی آرامش داریم فقط جایی بی‌دریغ است که سینمای ایران سهم خود را از امین تارخ برنداشته است.

فرشته طائرپور هم درباره امین تارخ سخنانی را عنوان کرد و گفت: خوشبختانه در فیلم‌ها همه از محاسن امین تارخ صحبت کنند. آقای تارخ شیرازی به پرکاری شما ندیدم. از روزی که مرحوم داد من را به سمت کارهای صنفی هل داد خودم را کشیدم کنار ولی آقای داد من را ترغیب کرد که من خود را برای اتحادیه تهیه‌کنندگان کاندید کنم. در طول این سال‌ها کم بودند کسانی که مشغله‌ ذهنی داشته باشند در دیدارهایی که خدا بیتی نذاشت آقای تارخ همیشه با یک صلابت تأثیرگذار همیشه ما را همراهی کردند و در اتفاقات صنفی و اجتماعی آقای تارخ سهم بسزایی داشتند آقای ایوبی امثال آقای تارخ می‌توانند مثل تیمسارها کنار شما بایستند. از حضور آقای تارخ می‌توانید استفاده خیلی بیشتری کنید.

امین تارخ بازیگر پیکسوت سینما هم پس از دریافت تندیس خود طی سخنانی خاطرنشان کرد:  بسیار شب عزیز و دوست داشتنی است. من همیشه آرزو داشتم که در یک جایگاه ویژه‌ای هر چه در دل دارم به شکل ویژه مطرح کنم. امشب بیشتر خوشحالم که این افتخار را دارم که به مراسم خودم معماران سینمای ایران را تکریم کنم که اگر آقای انوار و سیدمحمد بهشتی نبودند ما صاحب سینمای با شرفت نبودیم، سینمایی که توانست خارج از مرزها 1400 فقره جایزه به خود اختصاص دهد.

بنابراین گزارش، تارخ در ادامه از محمد کوثر به عنوان استاد بی بدیل خود یاد کرد و از او تجلیل به عمل آورد و گفت: امیدوارم ایشان هر جا که هستند سالم و سر حال باشند.

در ادامه این مراسم علی دهکردی به نیابت از انجمن بازیگران پیامی را خطاب به امین تارخ قرائت کرد و شاخه گلی را به وی هدیه داد.

ابوالحسن داوودی کارگردان سینمای ایران که برای تجلیل از فرید مصطفوی روی سن حاضر شده بود گفت: خیلی خوشحالم که به این مراسم دعوت شدم و برای کسی سخن می‌گویم که طولانی‌ترین سابقه کاری را در عرصه سینما دارد. بیش از 41 سال است که با فرید دوست هستم.

وی افزود: خیلی خوشحالم که بالاخره نوبت به نجیب ترین چهره پشت صحنه سینمای ایران رسید که هیچوقت حقش به طور کامل ادا نشد. این افتخار بزرگی است که بگویم اولین کار حرفه‌ای‌ام را با ایشان شروع کردم سال 62 که آقای جنتی هدیه شبکه بودند و 160 ایراد از فیلم‌نامه‌ ما گرفتند که از متن بیشتر بود بعد از آن هم با فیلم پاییزان کارمان را در سینما شروع کردیم من 43 کار با فرید انجام دادم که بهترین تجربه کاری من است کمتر کسی را با این میزان صبوری دیدم که با وجود چشمی که از ابتدا داشت و بسیار کار کرد ندیدم که کسی کاری را با کسی انجام مشترک انجام دهد حتی من در دوران 8 ساله‌ای که سینما افسردگی گرفته بود با فرید چند فیلم‌نامه نوشتیم که الان آماده کار است و جز بهترین کارهای من و فرید محسوب می‌شود.

بنابراین گزارش، شادمهر راستین رئیس انجمن فیلمنامه نویسان خانه سینما نیز گفت: آیین نکوداشت به نوعی تداوم ما را نشان می‌دهد تداومی که آقای انوار روزگاری در باغ فردوس به ما گفتند که از جمع ما 5 نفر هم در بیایند کافی است.

وی افزود: ما کاشتمان با شما بود اما داشتمان با آقای مصطفوی است من چند منش مثل منش فیلم‌نامه‌نویس اهل گفت‌وگو و گستردگی فیلم‌نامه‌های او یاد گرفتم انجام امور صنفی متسمر از دیگر ویژگی‌های مصطفوی است از میان 30 فیلمی که بود تنها یک اسم فیلم‌نامه‌نویس بود درست است که اینجا خانه اوس و قوس‌داری است اما در شأن اهالی سینما نیست ما باید به تپه‌های عباس آباد برویم همیشه فیلم‌نامه‌نویس همین جایگاه را دارد.

فرهاد توحیدی  رئیس هیئت مدیره خانه سینما نیز با اشاره به رفاقت خود با فرید مصطفوی خاطرنشان کرد: کتاب مستتار جلال امید کتاب قطوری است که اگر بخش نمایه‌هایش را ورق بزنیم اسامی را خواهیم دید که فقط اسم‌شان در تاریخ ثبت شده و کاری از آنها به یاد نمانده است. فرید تنها یک اسم در سینمای ایران نخواهد بود چون فرید زمانه خود را زیسته و آن را در کارهایش بازتاب داده ا ست.

وی تاکید کرد: فرید تواناترین فیلم‌نامه‌نویس سینمای اجتماعی ایران است و از همین رو فردی گزیده کار است ومثل ما هر فیلمی کار نمی‌کند. گزینه کاری به این معنا که اهل دینار و درهم نیست. از حرفه‌اش دکان دونبش نساخته است. فرید آبروی فیلم‌نامه‌نویسی سینمای ایران است.

بر همین اساس،‌ فرید مصطفوی فیلمنامه نویس سینمای ایران نیز پس از نکوداشت خود طی صحبت هایی کوتاه عنوان کرد: فیلم‌نامه‌نویسان متهم ردیف اول سینمای ایران هستند. من و آقای داوودی و بهزاد دهقانی همکلاس بودیم و یادم می‌آید بعد اینکه پاییزان را نوشتم سه سال کشید تا فیلم ساخته شود.

* تجلیل از مردی که فکر می‌کند فراموش شده است.

بنابراین گزارش، در ادامه این مراسم کلیپی از فعالیتهای سینمایی حسین ملکی پیشکسوت فیلمبرداری سینمای ایران برای حضار پخش شد و پس از این کلیپ علیرضا زرین دست مدیر فیلمبرداری سینمای ایران روی سن حاضر شد و گفت: آقای ملکی ما شما را خیلی خوب می‌شناسیم، ما آهن نمی‌فروشیم، ما وقتی فیلمی را کار می‌کنیم بخشی از جسم و روح خودمان رو روی اثر انتقال می‌دهیم و من مطمئنم آقای ملکی تمامی آثاری که فیلمبرداری کردند  روح خود را روی نگاتیو منتقل کردند. وقتی برای یک کارگردان 7 فیلم کار کردند یعنی کار خود را بلد هستند. اگر برای ایشان این حادثه تلخ  پیش نمی‌آمد قطعاً‌ از زبردستان فیلمبرداری سینما بودند. ان‌شاءالله این اتفاق رخ دهد و دوباره حسین ملکی را پشت دوربین ببینیم.

محمدعلی سجادی کارگردان سینما نیز که سابقه 7 فیلم سینمایی را با حسین ملکی تجربه کرده است گفت: خوشحالم که در مورد حسین عزیز حرف می‌زنم. عمو حسین خیلی مخلصیم.

وی افزود: حسین آدم زحمت‌کشی است. رفاقت ما از فیلم جدال که او عکاس بود شکل گرفت. وقتی 7 بار با او کار کردم یعنی 7 بار می‌توانم دو را و طواف کنم به نظرم حسین واقعاً آدم زحمت است نه عینک روشنفکری زده  و نه ژست گرفته خودش بوده و آدمی خود ساخته بوده است.  دانش زیسته حسین ملکی کم از اهل کتاب نیست من همیشه به او بهلول می‌گفتم. خیلی چیزها از او یاد گرفتم و بهترین حرکات دوربین را بدون اینکه خم بر ابرو ییاورد از او یاد گرفتم. حسین سرکار کار نترسید بشاش بودن و زنده بودن او سر کار و تکیه کلام حیوان او بحث برانگیز است قدر را در سینمای ما به دلیل تواضعش داشته نشد او سخت‌ترین کارهای تکنیکی را انجام داد من آرزو می‌کنم که او به پشت دوربین برگردد حسین عزیز من تو را می‌شناسم و همیشه در قلب من هستی.

علیرضا داوودنژاد کارگردان سینما هم دیگر سخنران این مراسم بود که درباره سابقه همکاری خود با حسین ملکی گفت:‌ هیچکس نه خودش را می‌شناسد نه کسی را و ما همه تنها هستیم. سینما چند عاشق مثل حسین ملکی دارد. من حسین را از سال 50 می‌شناسم و از همان اولین برخورد روی من اثر عجیبی گذاشت. وقتی فیلمنامه هایم را برای او تعریف میکردم خودش وارد فیلمنامه میشد و در نقش ها بازی می‌کرد.

امیراثباتی نیز گفت: من به سهم خودم به عنوان یکی از افراد خانه سینما از شما پوشش می‌خواهم فکر وظیفه خانه سینما است که به فکر همکاران خود باشد این به علت آن است که گروهی ما از وظیفه خود باز می‌دارند امیدوارم که این صحنه‌ها با مدیریت جدید سینما کمتر و کمتر شود باعث افتخارم است که کنار حسین ملکی هستم.

حسین ملکی نیز پس از نکوداشت خود طی سخنانی گفت: زمانی ما در تهران در یک استودیو کار میکردم که تهیه‌کننده‌اش از نظر مالی ضعیف بود و می‌خواستند فیلم حسن دینامیت را کار کنند. روزی میری آمد و تهیه کننده گفت که می‌خواهم این فیلم را کارگردانی کنم که تهیه‌کننده قبول نکرد و او را رد کرد کارگردان گفت چرا میری را رد کردی که تهیه‌کننده گفت ولکن مرتیکه رو همین حسین را بذار جاش.

گزارش فارس حاکی است،‌ شانزدهمین جشن سینمای ایران با تجلیل از مجید مسچی، حسین ملکی، فرید مصطفوی و امین تارخ به کار خود پایان و این چهار سینماگر در پایان این مراسم به رسم یادبود عکس یادگاری گرفتند.

در این مراسم چهره‌هایی از جمله: حجت الله ایوبی، محمدرضا جعفری جلوه، سیدمحمد بهشتی،‌علیرضا داوودنژاد،‌ محمود کلاری، علیرضا زرین دست،‌ سیدغلامرضا موسوی، پرویز پورحسینی، فرهاد توحیدی، محمدمهدی عسگرپور، محمد بزرگ نیا، مازیار میری، منوچهر شاهسواری، امیرحسین علم الهدی،‌ سیمین معتمدآریا، فخرالدین انوار، برزو ارجمند، بیژن امکانیان، فاطمه گودرزی،‌فرشته طائرپور، شبنم مقدمی، هنگامه قاضیانی، کاوه سجادی حسینی، علی دهکردی و … حضور داشتند.

انتهای پیام/

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *